توضیحات متا چیست؟
در میان متا تگها، توضیحات متا (Meta Description) از اهمیت بالایی برخوردار است. تگ توضیحات متا در واقع چکیدهای از محتوای سایت را ارائه میدهد که از چشم بازدیدکنندگان پنهان است و فقط برای درک بهتر موتورهای جستجو استفاده میشود.
کاربرد توضیحات متا:
از کاربردهای توضیحات متا این است که به موتورهای جستجو اطلاعات کاملی درباره محتوای صفحه میدهد و اگر موتور جستجو این قسمت را در نتایج جستجو نشان دهد، اطلاعات آن میتواند کاربران را نسبت به کلیک کردن روی لینک سایت ترغیب کند. گوگل رسما اعلام کرده که توضیحات متا یکی از عوامل مستقیم موثر در رتبه بندی نیست. اما همه ما بخوبی میدانیم که یک توضیح مناسب میتواند براحتی نرخ کلیک سایت را در نتایج جستجو بالا ببرد و نرخ کلیک یکی از عوامل اصلی در رتبهبندی سایت محسوب میشود.
تگ meta name=”description” content=”” توضیحاتی درباره محتوای صفحه در اختیار موتورهای جستجو قرار میدهد. توضیحات متا میتواند یک یا دو جمله یا حتی یک پاراگراف کوتاه باشد. مثالهای عالی از توضیحات متا را در این مقاله باهم مرور خواهیم کرد. این مثالها را از دست ندهید.
محدودیت تعداد کاراکتر در منابع مختلف متفاوت ذکر شدهاست. تجربه نشان میدهد گوگل بدون هیچ محدودیتی میتواند هر تعداد کاراکتر در تگ متا را ایندکس کند. اما توضیحات طولانیتر از 320 کاراکتر ممکن است توسط الگوریتمهای گوگل بعنوان اسپم در نظر گرفته شوند و بر روی سئو سایت تاثیر منفی بگذارند. از طرف دیگر هنگام جستجو عبارات مختلف در گوگل اغلب شاهد توضیحات حدودا 30 کاراکتری در صفحه نتایج جستجو هستیم. البته گاهی تعداد کاراکتر متن توضیحات در صفحه نتایج جستجو بیشتر بودهاست. مثلا 72 کاراکتر یا حتی 140 کاراکتر و گاهی هم توضیحات متا همراه با اطلاعات اضافه مانند لینک به صفحات اصلی سایت و توضیحات متا آن صفحات، در گوگل به نمایش در میآید.
توضیحات متا چطور روی سئو شما تاثیر دارد؟
بین سئو کارهای حرفهای این مسئله وجود دارد که آیا توضیحات متا به صورت مستقیم روی سایت شما تاثیر دارد یا خیر؛ اما آنچه که مهم است توضیحات متا تاثیر زیادی روی CTR یا نرخ کلیک سایت شما دارد. طبق تحقیقاتی که سایت Backlinko انجام داده اعلام کرده که سایتهایی که توضیحات متا مناسب با کلمات کلیدی مینویسند CTR یا نرخ کلیک 5.8% بیشتری نسبت به سایتهایی که توضیحات متا ننوشتهاند دارند.
نوشتن توضیحات متا مناسب به شما اجازه میدهد تا کنترل بیشتری روی محتوایی که به کاربر قرار است در نتایج نشان دهد داشته باشید اما با این حال امکان دارد گوگل باتوجه به جستجو کاربر این توضیحات را نادیده بگیرد و خود این توضیحات را از سایت شما استخراج کند.
توضیحات متا مناسب تضمین میکند تا مخاطب قبل از ورود به سایت شما از محتوایی که قرار است بخواند مطمئن شود و نوشتن توضیحات متا مناسب شانس شما برای دریافت کلیک بیشتر را افزایش میدهد.
اهمیت توضیحات متا چقدر است؟
محتویات توضیحات متا در نتایج جستجوی گوگل قابل رویت است. زمانیکه سایت شما در میان صفحات بسیار دیگری در گوگل به کاربران اینترنتی نشان داده میشود، تنها توضیحات متا و عنوان صفحه قابل رویت است و همین دو عامل است که به کاربران در انتخاب بهترین نتیجه کمک میکند.
بعنوان مثال اگر شما بدنبال بلیط هواپیما باشید و در میان نتایج توضیحات متا ی صفحهای شامل قیمت باشد، به احتمال زیاد آن سایت را به سایر گزینهها ترجیح میدهید.
هر بار که صفحه ای از سایت شما در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده میشود در واقع یک Impression رخ داده است و زمانیکه کاربر بر روی این نتیجه کلیک کند برای شما یک Click در نظر گرفته میشود. تعداد کلیک به نسبت نمایش یا نرخ کلیک سایت شما (Click-Through Rate: CTR) در صفحه نتایج جستجوی گوگل تاثیر زیادی بر رتبه بندی شما از نظر گوگل خواهد داشت.
هرچه CTR صفحات سایت شما بالاتر باشد در رتبه بندی گوگل جایگاه بهتری خواهید داشت و این امر اهمیت تگ توضیحات متا را بهتر نشان میدهد. تحقیقات جدید نشان میدهد که گوگل در الگوریتم رنک برین (RankBrain) خود اهمیت زیادی برای توضیحات متا از جهت افزایش نرخ کلیک CTR قائل است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه پیشنهاد میکنیم مقاله ctr چیست را در سایت وبسیما مطالعه کنید.
» نکته: از عوامل تاثیرگذار دیگر بر رتبه سایت شما نرخ پرش یا بانس ریت (Bounce Rate) صفحات سایت است. نرخ پرش یا بانس ریت (Bounce Rate) در واقع درصد افرادی هستند که بدون انجام هیچ فعالیت مفیدی یا بازدید از صفحه دیگری از سایت شما از آن خارج شده و به صفحه نتایج جستجو برمیگردند، این امر به گوگل نشان میدهد که توضیحات متا شما با محتوایی که در صفحه دارید متفاوت است و در رتبه شما تاثیر منفی خواهد داشت.
ویژگی های توضیحات متا خوب:
» تعداد کاراکتر های متن توضیحات بهتر است از 320 بیشتر نشود.
بسیاری از سئوکاران متنهای بسیار طولانیتر از 320 کاراکتر را به کار بردهاند و گوگل هیچ مشکلی با ایندکس کردن صفحات آنها نداشته است. مقاله معتبری برای تست بیش از 500 کاراکتر در سایت seo.com منتشر شدهاست. نکته اینجا است که هدف از نوشتن توضیحات متا در نهایت امر این است که اگر گوگل آن را در صفحه نتایج جستجو به نمایش گذاشت کاربران را به کلیک روی لینک ما ترغیب کند. بنابراین بهتر است قبل از تصمیم برای تعداد کلمات توضیحات، کلمه کلیدی اصلی صفحه را در گوگل جستجو کنید و تعداد کاراکتری که گوگل برای اغلب سایتها در نظر گرفته را منبع خود برای تصمیمگیری قرار دهید.
نکته: در صفحه نتایج جستجو بندرت میتوان سایتی را یافت که توضیحات آن از 72 کاراکتر بیشتر باشد.
» توضیحات متا باید کاربران را به کلیک روی لینک سایت دعوت کند و این دعوت باید با صدایی بلند انجام شود.
اگر برای نوشتن توضیحات متا وقت میگذارید باید آن را طوری بنویسید که کاربر را به خواندن متن مقاله دعوت کند. توضیحات میتواند بسیار کسلکننده یا بر عکس بسیار هیجان انگیز باشد. تفاوت این دو در خواندهشدن متن یا خواندهنشدن آن خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: نحوه شناسایی کیفیت سایت
» جذابیت توضیحات باید همراه با دعوت کاربر به کلیک روی لینک سایت باشد.
دنبال کفش ورزشی سبک و با دوام میگردید. محصول جدید ما را دیدهاید؟ کلیک کنید و اطلاعات کامل این کفش را مطالعه کنید. به راحتی می تواند کاربر را به کلیک روی لینک ترغیب کند. گاهی هم یک عبارت خیلی کوتاه تر مثل کفش کتانی فقط 20000 تومان برای ترغیب کاربران به کلیک کافیست. تصمیم انتخاب نوع واژه برای ترغیب کاربر به کلیک روی عنوان مقاله به عهده شما است. در این مقاله مثالهای متعددی برای توضیحات مناسب ذکر خواهیم کرد.
یادتان باشد که متن توضیحات متا، کلمات شما بعنوان فروشنده یک محتوا است. بنابراین حتما از واژههایی مانند: بیشتر بدانید…، الان کالا را سفارش دهید…، چرا نسخه رایگان نرم افزار را امتحان نمیکنید… و هزاران جمله شبیه به اینها را در توضیحات متا استفاده کنید.
» توضیحات شما می تواند مشخصات بسیار تخصصی یک کالا باشد.
دستگاه ps4، دو عدد دسته اورجینال، کابل برق، کابل HDMI، هارد 80 گیگابایت، بازی خدای جنگ و 30 بازی معروف دیگر، قیمت = k ریال از هر توضیح دیگری راحتتر کاربر را به کلیک روی لینک صفحه تشویق خواهد کرد.
گاهی اطلاعاتی مانند شرکت سازنده و قیمت از هر توضیح دیگری راحتتر کاربر را به کلیک روی لینک صفحه کالا تشویق میکند.
» متن توضیحات باید به محتوا مربوط باشد.
این متن را بخوانید: بازیگران، تهیه کنندگان، کارگردانان در بالیود اغلب از خانوادههای خاصی هستند. یکی از شایعات موجود پولشویی درآمدهای ناشی از قاچاق توسط این خانوادهها در بالیود است. درباره حقایق پشت این شایعات بیشتر بدانید! شاید این جمله به نظر کاملا ساده بیاید ولی در حقیقت نویسنده با زیرکی تمام با ارتباط دادن سینما به قاچاق سعی میکند مخاطب بیشتری را به خواندن مقاله تشویق کند. مقاله پر از مطالب مربوط به نحوه پولشویی و فساد اداری در هند است. ولی تصور کنید که نویسنده از سینمای هند در محتوا و بخش توضیحات استفاده نمیکرد. در آن صورت چه تعداد خواننده تمایلی به خواندن مطلبی در باره میزان فساد مالی در هند داشتند.
همه میدانند در هند فساد بیداد میکند. کسی دلیلی برای خواندن مطلبی در این باره ندارد. بنابراین هنگام تهیه محتوا و نوشتن توضیحات درباره آن به این نکات دقت کنید. گاهی با افزودن اطلاعات خاصی درباره یکسری افراد خاص به یک مقاله میتوان میزان بازدید یک مقاله را هزاران بار افزایش داد.
» توضیحات متا باید دارای کلمه کلیدی اصلی باشد.
توضیحات متا توسط نویسنده محتوا نوشته میشود. بنابراین گوگل انتظار دارد که کلمه کلیدی اصلی را در توضیحات بکار ببرید. بهترین حالت استفاده از کلمه کلیدی اصلی در شروع توضیحات است.
نکته: صرفا مرتبط بودن توضیحات با کلمه کلیدی برای جریمه نشدن سایت کافیست، اما برای رتبه گرفتن در گوگل رعایت نکته بالا ضروری است.
» توضیحات متا باید منحصر به فرد باشد.
هر صفحه باید یک توضیح منحصر به فرد داشته باشد. توضیحات هیچ دو صفحهای در سایت نباید مانند هم باشند. اگر محتوای تگ توضیحات متا خالی باشد بهتر از آن است که دو صفحه یک متن توضیح یکسان داشته باشند. گوگل وب مستر و سایت Screaming Frog به شما برای یافتن صفحاتی که متن یکسانی را برای توضیحات آنها نوشتهاید کمک خواهند کرد.
نکات کاربردی و مهم در نوشتن متا دیسکریپشن:
اولین نکته ای که برای نوشتن یک متا دیسکریپشن، باید بدانید این است که به هیچ عنوان از متن محتوای داخل سایتتان برای نوشتن متا دیسکریپشن استفاده نکنید. بهتر است برای توضیحات متا دیسکریپشن یک محتوا ویژه و خاص تولید کنید (با رعایت تمام نکات نگارشی). با این کار، می توانید کاربران بیشتری را جذب وب سایتتان کنید و تعداد بازدید و ترافیک، وب سایتتان را افزایش دهید، که قطعا به سئو سایت کمک به سزایی می کند.
دومین نکته مهم، نوشتن دیسکریپشن، برای جذب کاربران است. اگر شما این توضیحات را فقط برای موتور های جستجو نوشته اید، کاملا در اشتباه هستید؛ چرا که منجر به از دست دادن برخی از کاربرانتان می شود. اهمیت دادن به کاربر، یکی از راه هاییست که به جذب آن کمک می کند. بهترین کار برای نوشتن توضیحات متا دیسکریپشن، رعایت اعتدال بین کاربر و موتور های جستجو می باشد. این کار به گوگل نشان می دهد، که وب سایت شما برای کاربران جایگاه خاصی در نظر گرفته است و هنگام رتبه بندی سایتتان از این موضوع چشم پوشی نخواهد کرد. نکته ای که گفته شد، برای سئوکاران بسیار حائز اهمیت می باشد. به همین دلیل، اکثر آنها در وب سایت های خود، کاربران را در اولویت قرار می دهند و برای جذب آنها توضیحات متا دیسکریپشن را می نویسند؛ اما از موتور های جستجو نیز غافل نمی شوند.
سومین نکته، آنالیز متا دیسکریپشن سایت های رقیب می باشد. برای اینکه بتوانید یک متا دیسکریپشن منحصر به فرد برای وب سایتتان بنویسید، بهتر است که وب سایت های رقبایتان را بررسی و آنالیز کنید. دیسکریپشن منحصر به فرد، کاربران را جذب وب سایت شما می کند؛ چرا که با بقیه سایت ها متفاوت است.
پیشنهاد مطالعه: مراحل مقاله نویسی مناسب سایت
چهارمین نکته، رعایت محدودیت 160 تا 320 کاراکتری در توضیحات متا دیسکریپشن است. هنگامی که شما بیشتر از 320 کاراکتر در توضیحات متا دیسکریپشن بنویسید، گوگل ادامه متن را با نقطه چین ( … ) نشان می دهد. این کار در برخی از مواقع، باعث می شود کاربر سایتی را انتخاب کند که بتواند تمام توضیحات آن را بخواند، تا مطلبی که به دنبال آن است را پیدا کند.
پنجمین نکته، عدم تکرار (کپی) متا دیسکریپشن در وب سایت می باشد. اگر شما وقت نوشتن توضیحات متا را برای هر صفحه وب سایت خود ندارید، آن را از سایت های مشابه کپی نکنید. خالی گذاشتن متا دیسکریپشن مشکلی را برای وب سایتتان بوجود نمی آورد؛ زیرا گوگل این بخش را با محتوایی که در داخل سایت گذاشته اید، پر می کند.
ششمین نکته، که تاثیر زیادی بر جذب کاربران دارد، طرح سوالاتی است که کاربر را برای جستجو پاسخ، به درون سایت شما سوق می دهد. کاربر، با این ذهنیت که میتواند جواب تمام سوال هایش را در وب سایت شما پیدا کند، وارد آن خواهد شد. این کار باعث افزایش تعداد بازدید و سئو وب سایت شما نیز می شود. شما حتی می توانید، با قرار دادن نام برندتان در توضیحات متا دیسکریپشن فرصتی را برای سئو وب سایت نیز فراهم کنید.
هفتمین نکته، استفاده از اعداد و کلماتی است، که نظر کاربر را جلب می کند و باعث می شود کاربر، توضیحات متا دیسکریپشن سایت شما را کامل بخواند. این علامت ها و کلمات شامل: مقدار درصد تخفیف، همه چیز رایگان، بدون هزینه و … می باشد.
با رعایت تمام نکاتی که گفته شد، پس از مدتی، تاثیرات آنها را در رتبه بندی گوگل مشاهده می کنید. رعایت این نکات کمک زیادی به بهینه شدن وب سایتتان خواهد کرد. حال اشتباهات رایجی که وبمستر ها، اغلب در توضیحات متا دیسکریپشن انجام می دهند و به آن توجهی نمی کنند را بیان خواهیم کرد.