منظور از سایت استاتیک چیست؟
سایت های استاتیک ( سایت ایستا ) که در زبان انگلیسی static نامیده می شوند که از جمله اولین نسل وب سایت ها در دنیای اینترنت بودند. سایت های استاتیک به وب سایت هایی گفته می شود که نیازی به تغییرات مداوم اطلاعات آنها احساس نمی شود و صرفا محتوای ثابت و بدون تغییری دارند و یا در آینده رشد اطلاعاتی خاصی نخواهند داشت. این نوع از طراحی وبسایت، پنل مدیریتی ندارد پس صاحبان این نوع از سایت ها برای هر نوع تغییری در سایت خود باید با طراح سایت تماس گرفته و از او بخواهد با دریافت هزینه ای تغییراتی در سایت ایجاد نماید.
مزایای سایت استاتیک:
» سرعت
شاید اولین ویژگی مثبت یک سایت استاتیک که میتوان عنوان کرد، سرعت آن باشد. همانطور که گفته شد در یک سایت استاتیک نه درخواستی از دیتابیس و نه پردازشی روی درخواستها وجود دارد.
در واقع کل سایت استاتیک شامل فایلهای استاتیک HTML است که روی وب سرور قرار دارند و منتظر ارسال شدن هستند. بنابراین درخواست کاربر برای یک صفحه استاتیک به سرعت پاسخ داده میشود.
» امنیت
پلتفرمهایی مثل وردپرس که امروزه توسط میلیونها نفر در سراسر جهان استفاده میشوند، هدفهای خوبی برای هکرها و حملات مخرب هستند و گریزی از آن نیست. هرجایی که کاربر باید چیزی را وارد کند یا کدهای درحال اجرا باید پردازشهای مختلفی را روی هر درخواست انجام دهند، احتمال نمایان شدن یک حفره امنیتی وجود دارد. پس مدیران سایتها باید دائما سیستمهای خود را از لحاظ امنیتی بهروز کنند. در سایتهای استاتیک از آنجایی که فقط یک وب سرور برای ارائه صفحات HTML وجود دارد و نمیتوان تغییری روی این صفحات اعمال کرد، بنابراین دست خرابکاران خیلی باز نیست.
پیشنهاد مطالعه: استراتژی افزایش رتبه الکسا سایت
» هزینه کم ساخت و هاستینگ
هزینه ساخت یک سایت استاتیک از سایتهای داینامیک کمتر است، پس گزینه ایدهآلی برای تجارتهایی با بودجه کم است.
» رتبهبندی راحتتر
موتورهای جستجو مثل گوگل، بینگ و… میتوانند بهراحتی یک سایت استاتیک را رتبهبندی کنند چرا که آنها فقط مجموعهای از کدهای HTML یا فایلهای CSS هستند.
معایب طراحی سایت استاتیک:
» سخت بودن بهروزرسانی
بزرگترین عیب یک سایت استاتیک این است که نمیتوان محتوای آن را به راحتی تغییر داد، بلکه نیازمند یک توسعه دهنده وب با تجربه است. تمام فایلهای HTML حتی برای تغییرات کوچکی که میخواهید در سایت اعمال کنید، باید جداگانه تغییر داده شوند.
» عملکرد محدود
کارهایی را که میتوان در یک سایت استاتیک انجام داد نسبت به یک سایت داینامیک محدودتر است. در طراحی سایت استاتیک میتوان به محتوای خود متن، عکس، فیلم و لینک اضافه کرد، اما بهجز این موارد در یک سایت استاتیک کار خاص دیگری را نمیتوان انجام داد.
» نداشتن رابط کاربری برای مدیر
ارسال پست روی سیستمهای مدیریت محتوایی مثل وردپرس بسیار آسان است و شما میتوانید از هرجا و با هر چیزی حتی موبایل این کار را انجام دهید. اما در سایتهای استاتیک اینگونه نیست؛ پستها باید درون ویرایشگرهای متن نوشته شده و با زبانهایی مثل MARKDOWN یا TEXTILE فرمت شوند. برای انتشار پستها باید سایت را دوباره تولید کنید و فایلها را روی سرور قرار دهید. کمی سخت است که همه این کارها را بخواهید با موبایل انجام دهید که این مسئله یکی از معایب سایت استاتیک است.
تفاوت سایت استاتیک با داینامیک چیست؟
اصولا سایتهای ایستا یا استاتیک، سایتهایی هستند که ضرورتی برای تغییر مداوم اطلاعات آنها احساس نمی شود. اینگونه وب سایت ها معمولا تنها جهت معرفی کاربرد دارند. عملیات به روز رسانی محتوای سایت به ندرت صورت می پذیرد و نیازی به ارائه خدمات به هر شکل به صورت آنلاین در اینگونه سایتها دیده نشده است. مسلما هزینه های طراحی سایت برای اینگونه سایت ها کمتر از نوع دیگر است ولی در صورتی که بخواهید تغییری در وب سایت ایجاد کنید حتماً باید از طراح خود بخواهید این کار را برای شما انجام دهد چون وب سایت پنل مدیریتی ندارد. غالباً برای به روز رسانی از شما هزینه ای دریافت می شود.
در مقابل سایتهای پویا یا داینامیک، نیاز به تغییر مداوم اطلاعات و محتوا داشته و بنا به نیازمندی و کاربرد سایت، طراحی و توسعه می یابند. هزینه های طراحی سایت و نگهداری اینگونه وب سایت ها بیشتر از سایت های استاتیک بوده ولی هزینه های بعدی را در پی نخواهد داشت.
در این میان می توان به تقسیم بندی در حد وسط سایتهای پویا و سایتهای ایستا رسید، که می توان تحت عنوان سایتهای نیمه پویا به آنها اشاره داشت.در سایتهای نیمه پویا ، ضرورتی جهت تغییر محتوا و اطلاعات سایت دیده نمی شود، منتهی ارائه خدماتی همچون امکان ارتباط با بینندگان از طریق فرم های خاص و یا ارائه خدمات و کالاهای ثابت از طریق وب سایت را می توان با برنامه نویسی بخشی از سایت فراهم نمود.