مفهوم برندسازی مشترک:
برندسازی مشترک، نوعی استراتژی بازاریابی است که از چندین برند کالا یا خدمات، به عنوان بخشی از اتحاد استراتژیک استفاده میکند. برندسازی مشترک یا cobranding که همچنین به عنوان یک مشارکت تجاری شناخته میشود، چندین نوع همکاری مختلف در برندسازی را در بر میگیرد که معمولاً شامل برندهای حداقل دو شرکت است.
استراتژی های برندسازی مشترک:
به گفته کارشناسان برندسازی و بازاریابی، چهار استراتژی متمایز برندسازی مشترک وجود دارد:
. استراتژی نفوذ در بازار:
استراتژی محافظهکارانهای است که به دنبال حفظ سهم بازار موجود و برندهای موجود در دو شرکت شریک یا ادغامشده است.
. استراتژی برند جهانی:
به دنبال ارائه خدمات به کلیه مشتریان با برند جهانی مشترک موجود است.
. استراتژی تقویت برند:
نمونهای از آن استفاده از نام برند جدید است.
. استراتژی توسعه برند:
ایجاد نام جدید در برندسازی مشترک تا فقط در بازار جدید مورد استفاده قرار گیرد.
انواع برندسازی مشترک:
» برند مشترک در اجزا و برند مشترک مرکب «
۱– برند مشترک در اجزا: به معنی استفاده از یک برند شناختهشده در تولیدات یک برند شناختهشده دیگر است. این کار برای مواد و مؤلفههایی که در تولید محصول نهایی به کار گرفته میشوند نیز ارزش ویژه برند ایجاد میکند.اجزای مورد استفاده در این کار به برند اصلی وابسته میشوند.
بهعنوانمثال، در کامپیوترهای برند Dell از پردازندههای شرکت اینتل استفادهشده که نمونهای از استراتژی برندسازی مشترک است. برندهایی که جزئی از برند مشترک هستند معمولا بزرگترین خریداران یا تامین کنندههای موجود شرکت اصلی هستند.
مولفه های برند باید منحصربهفرد باشند. آنها باید یا خود برند اصلی باشند یا دارای حق امتیاز باشند. برند مشترک در اجزا منجر به تولید محصولات باکیفیتتر، تبلیغات بهتر، دسترسی بیشتر به کانالهای توزیع و سود بیشتر میشود. فروشنده مولفه برند از ارتباط طولانیمدت با مشتریان سود میبرد. تولیدکننده برند مشترک از داشتن مزایای رقابتی سود میبرد و فروشنده آن از کمکهای تبلیغاتی، که از سوی مولفه های تشکیلدهنده برند به آن میرسد بهره میگیرد.
۲– برند مشترک مرکب: به استفاده از نام دو برند شناخته شده اشاره دارد، به طوری که دو برند بهطور مشترک محصول/خدمت متمایز و متفاوتی ارائه میدهند که بهطور مجزا قادر به ارائه آن نبودند. موفقیت برندسازی مرکب بستگی به محبوبیت مؤلفههای آن و همچنین به میزان مکمل بودن هر جزء برای سایر اجزا دارد.
برندسازی مشترک در مقابل بازاریابی مشترک:
برندسازی مشترک و بازاریابی مشترک، مفاهیم مشابهی هستند که در هر دوی آنها مشارکت بین برندهایی وجود دارد که به دنبال تقویت تلاشهای بازاریابی خود هستند، اما نحوه اجرای آنها متفاوت است.
بازاریابی مشترک، تلاشهای بازاریابی دو شریک را تراز میکند، اما منجر به ایجاد محصول یا خدمات جدید نمیشود. برندسازی مشترک، مبتنی بر ایجاد محصول یا خدمات جدید از طریق طراحی است.
نمونههای برندسازی مشترک:
برندسازی مشترک در اطراف شما فراوان است. این مثالها را در نظر بگیرید:
اسنپ و سینما تیکت این امکان را فراهم کردند که شما با خرید بلیط های خاص سینما تیکت از تخفیف ویژه اسنپ برای سفر به آن رویداد استفاده کنید.
فیلیمو و شاتل نیز همکاری این چنینی دارند. به این صورت که دانلود فیلم از فیلیمو با استفاده از اپراتور شاتل رایگان میباشد.
نماوا نیز با همکاری سایر اپراتورهای اینترنت امکاناتی نظیر فیلیمو و شاتل ارائه کرده است.
تاکسی های اینترنتی اسنپ و تپسی و پیک ها مانند اسنپ و الوپیک نیز حضور پر رنگی در این نوع برندینگ داشته اند.
» در شرکت های خارجی نیز نمونه های مشابه زیادی وجود دارد «
. Taco Bell’s Doritos Locos Tacos:
کالای مخصوص مواد غذایی که توسط Yum ساخته شده است! برندهای شرکت PepsiCo و Frito-Laو شرکتهای تابعه.
موسیقی مورد علاقهتان، ضربهای محکم و ناگهانی: همکاری Uber و Pandora Media که به سوارانِ Uber اجازه میدهد تا فهرستهای پخش پاندورا را برای استفاده در طول سفرهایشان ایجاد کنند.
کارتهای Citi AAdvantage:
کارتهای اعتباری Citi که با خریدهای واجد شرایط، کیلومترها خطوط هواپیمایی آمریکا را به دست میآورند.
. غذاهای سوپرمارکت:
Pillsbury پخته با شکلات هرشی مخلوط میشود. غلات کلیگ با کره بادامزمینی متعلق به Smucker’s Jif.
Nike مشارکت نایک و شرکت اپل که فناوری ردیابی فعالیت را در تجهیزات ورزشی با برنامههای آیفون و Apple Watch ادغام کرده است.
برندسازی مشترک نیاز به بررسی ظرفیت بازار و برندینگ اولیه شرکت ها دارد. برندسازی مشترک با حداقل حضور دو شرکت امکان پذیر است. نکته مهم برندسازی مشترک در تعیین استراتژی است.
سود آوری و توسعه برندینگ و از طرفی خطرات ناشی از ادغام برندها در کنار یکدیگر قرار دارند.