منظور از فریلنسر چیست؟ به چه کسی فرینسلر می گویند؟
شخصی که آزادکاری می کند و در واقع بصورت مستقل و انفرادی فعالیت دارد را فریلنسر ( Freelancer ) می گویند. در واقع بهتر است بجای اینکه بگوییم فریلنسر چیست باید بگوییم فریلنسر کیست. به مجموعه فعالیت های آزادکاری فریلنسرینگ گفته می شود. فریلنسر شخصی است که بصورت کاملا آزاد و بدون وابستگی به ارگان های دولتی یا شرکت های شخصی مشغول به فعالیت کاری می باشد. در واقع فعالیت فریلنسر بصورت شخصی بوده و یا بصورت پیمانی برای شرکت یا ارگانها انجام می شود. بصورت کلی فریلنسرینگ فعالیتی آزاد و بدون محدویت های متداول است.
تاریخچه شکل گیری فریلنسری:
اگر بگویم فریلنسری خیلی قبلتر از اینترنت وجود داشتهاست؛ چه میگوئید؟
اولینباری که این کلمه به کار بردهشد؛ قیافه حاضران از ما هم دیدنیتر بود. نخستین بار توماس ان براون (Thomas N. Brown) نویسنده ایرلندی-آمریکایی، در سال ۱۸۰۹ در کتاب زندگی و دوران هیو میلر (The Life and Time of Hugh Miller) از این کلمه استفاده کرد. سر والتر اسکات (Sir Walter Scott) رماننویس تاریخنگار انگلیسی نیز در رمان معروف خود آیوانهو (Ivanhoe) از این کلمه استفاده کرد.
البته فریلنسر در آن زمان معنای کاملا متفاوتی داشت. این اصطلاح در خطاب به سربازان مزدور دوران قرون وسطی استفاده میشد. این سربازان خدمات و شمشیر خود را در اختیار کسی میگذاشتند که بیشترین قیمت را پیشنهاد میداد.
کلمه Freelance از دو ریشه مجزا تشکیل شدهاست. Free یک ریشه آلمانی به معنای «دوست داشتن» است. در حالی که Lance ریشه یک کلمه کهن فرانسوی به معنای «مرخص کردن» است. تعابیر متفاوتی از این کلمه در اینترنت وجود دارد؛ برخی این واژه را در ارتباط با مفهوم آزادی یا شادی نیر تعبیر کردهاند.
بههرحال معنای این کلمه در گذر زمان دستخوش تغییرات زیادی شدهاست. این روزها این کلمه هویت جدیدی پیدا کردهاست و به عنوان فعل، اسم و صفت به کار برده میشود. دیکشنری کمبریج در تعریف این واژه مینویسد: «کسی که بهجای آنکه کارمند یک شرکت باشد؛ روی پروژههای متفاوت شرکتهای مختلف کار میکند». نخستینبارفیزیکدان و مهندس آمریکایی فرانک ام نیلز (Frank M. Niles) در اواخر سال ۱۹۷۰ که بیکاری در شهرهای حاشیهای به شدت بالا گرفته بود؛ کار در منزل را به عنوان راهکاری مناسب معرفی کرد. بهتدریج فریلنسرها در دنیای مجازی گرد هم آمدند و فعالیتهای خود را پررنگتر از همیشه پیش بردند.
مزایای فریلنسر چیست:
فریلنسرینگ را می توان جزو آزادترین فعالیت های شغلی دانست. زیرا محدودیت و شرایط متدوال شغل های دیگر برای فریلنسر وجود ندارد و یا بسیار کم است. در واقع مهمترین تعهد فریلنسر انجام درست کار است. اگر می خواهید بدانید مزایای شخص فریلنسر چیست دعوت می کنیم ادامه مطلب را مطالعه نمایید.
. فعالیت در زمان دلخواه از شبانه روز
. فعالیت در مکان دلخواه و حتی خانه
. عدم مشمولیت دریافت مجوزهای قانونی
. عدم مشمولیت مالیاتی (در بسیاری از موارد)
. فعالیت بر روی پروژه های مختلف و متعدد.
معایب فریلنسرینگ چیست؟
از بزرگترین معایب فریلنسرینگ می توان به عدم وجود تسهیلات و عدم برخورداری از امتیازات قانونی اشاره کرد. با توجه به اینکه آزادکاری وابسته به هیچ ارگانی نیست امتیازات قانونی نظیر حق بیمه، تسهیلات و نظیر آنها در بسیاری از موارد وجود ندارد. همچنین یکی دیگر از معایب این نوع فعالیت نبود یا محدود بودن زمینه فعالیت گروهی است.
نکاتی برای تبدیل شدن به یک فریلنسر:
1. تهیه فهرستی از مهارتها:
قبل از هر چیزی باید بدانید که لزوما نباید در حرفه فعلی خود فریلنسر شوید. در صورتی در این حرفه موفق میشوید که در مهارت اصلی خود فعالیت کنید. دراین صورت با عشق کار میکنید و پروژهها شما را خسته نمیکنند. خلاق باشید و تمام مهارتهای فردی و اجتماعی خود را در زمینههای مختلف یادداشت کنید.
برنامهنویس خوبی هستید؟ قلم روان و شیوایی دارید؟ فروش در خون شما جریان دارد؟ طراحی سایت بلدید؟ مدرس خوبی هستید؟ خلاقید؟ طراحی گرافیک انجام میدهید؟ این سوالات تا دو روز دیگر نیز تمام نمیشوند.
نکته مهم اینجاست که مهارت شما میتواند عجیبوغریبترین عادت فردی شما باشد یا پیچیدهترین دانشی که تابه حال آموختهاید؟ ممکن است در برگزاری مراسمها نظیر نداشتهباشد. در این صورت بهتر است به دنبال پذیرش پروژههایی باشید که به دنبال فردی خلاق و مدیر در اجرای همایشها و رویدادها هستند!
شاید الان ایدهای به ذهن شما خطور نکند؛ توصیه میکنم یک دفتر یادداشت همراه خود داشتهباشید و تمام ایدهها و نظراتی که از دیگران میشنوید را یادداشت کنید. شاید شما از نگاه یک دوست یک عکاس عالی باشید و از این مهارت بیاطلاع باشید. حالا این مهارتها را چطور به دیگران نشان میدهید؟
2.بازار کار را در نظر بگیرید:
اکثر مهارت ها بازار خود را در جامعه پیدا میکنند و به سود رسانی میرسند. با این حال ممکن است شما در ابتدا به فکر سودهای بیشتر باشید و دوست داشته باشید به صورت تمام وقت به کار بپردازید. ولی ابتدا باید کار و مهارتی را رشد دهید که مردم بیشتری خواهان آن هستند و برای آن پول هزینه میکنند. پس قبل از شروع کار در مورد بازار کار مهارت خود کمی تحقیق انجام دهید.
به عنوان مثال شخصی که به صورت آکادمیک مهارت نویسندگی و تولید محتوا را پشت سر گذاشته باشد به راحتی برایش کار پیدا میشود و میتواند بازار خود را پیدا کند.
3.مهارت خود را تقویت کنید:
مطمئنا نمیخواهید در شروع کار فریلنسینگ پروژههای متعددی را به صورت همزمان قبول کنید!؟ این کار به هیچعنوان عاقلانه نیست. اگر قرار است فریلنسر باشد؛ باید بهترین فرد در زمینه کاری خود باشد. این اتفاق هم یک شبه نمیافتد.
پروژههای باکیفیتی که توجه شما را به خود جلب کردهاست؛ انتخاب کنید. چنین پروژههایی باید شما را سر ذوق بیاورند؛ اگر چنین نیست؛ ادامه ندهید و به دنبال پروژهای از جنس گوشت و پوست خود باشید.
به عنوان مثال من یک محتوانویس هستم؛ در این حوزه سفارشها و پروژههای متعددی به من پیشنهاد میشود؛ در بسیاری از موارد این پیشنهاد وسوسهکننده هستند و باور کنید؛ گاهی مقاومت دشوار میشود؛ اما با این وجود ترجیح میدهم؛ پروژههایی را بپذیرم که مهارت شخصی مرا در مسیر رویاهایم بهبود میبخشد.
از نظر من اینکار یک سرمایهگذاری هوشمندانه است. درآمد کسب کن و در عین حال بنیاد هویت برند شخصی خود را بنا کن!
احتمالا حالا تصور میکنید؛ کاملا آماده شدهاید. هیجان و انگیزه شما قابل تحسین است؛ اما هنوز وقت آن نرسیده که دست به کار شوید. برای فریلنسر شدن باید عوض شوید!
4.برنامه ریزی کنید:
نرخ ساعت کاری برای خود تعیین کنید. هر چه تجربه بیشتری کسب کنید ساعت های کاری نیز پر بازده تر خواهند بود. تصمیم بگیرید هفتگی چند ساعت نیاز به کار دارید، فراموش نکنید برای شارژ روحیه خود حتما اوقات فراغت نیز در این برنامه ریزی در نظر بگیرید.
به عنوان مثال در ابتدای کار نیاز هست برای کار خود بازاریابی کنید چه بازاریابی حضوری یا دیجیتالی، با این حال از نرم افزار های “چک لیست” استفاده کنید و کارهای انجام شده را تیک کنید. 5شنبه و حمعه ها را نیز برای صرف وقت با دوستان و تفریح در نظر بگیرید.
5.ایجاد یک پروفایل شخصی:
اگر از قبل در این زمینه فعالیت داشتید؛ حتما نمونههایی برای ارائه در دست دارید. در غیر اینصورت هم ناامید نشوید؛ زودتر از آنچه که تصور میکنید نمونههای زیادی به دست میآوردید.
اما قرار است با این نمونهها چه کنید؟ یک سایت شخصی بسازید. شوکه نشوید؛ یک وبلاگ هم شروع بسیار خوبی است. نمونه کارها یا شرحی از مهارتهای خود را در وبلاگ بنویسد. کارفرمایان بعدها از این فضا برای شناخت بیشتر شما استفاده میکنند. از همین ابتدا حرفهای عمل کنید. حرفهای باشید یعنی پروژههایی را انتخاب کنید که مهارت شما را شکل میدهند.
6.برای خود برند سازی کنید:
فراموش نکنید که به عنوان یک فریلنسر این مهارت شما است که به فروش گذاشته میشود و حقیقتا شما مهارت خود را به عنوان یک محصول یا پروژه میفروشید. به این فکر کنید که چه چیزی شما را از رقبا متمایز میکند. پیشینه آموزش چشمگیری دارید؟ در کار خود منحصر به فرد هستید؟ در روند کار شوخ طبعی همراه با شماست؟ سر وقت کار تحویل میدهید؟ هر چه صفات خوب دارید از آنها به نفع خود استفاده کنید.
برند تجاری شما باید در مورد رزومه کاری، تعهد و وظیفه شناسی نسبت به حقوق مشتریان روشن باشد و از برند تجاری خود روی کارت ویزیت، بنر یا هر پروفایل دیجیتالی بهره ببرید.
7.ساعت کاری داشتهباشید:
درست است که دورکاری یا آزادکاری به معنی آقای خود بودن است. اما آقا شدن به همین سادگیها نیست. زمان مشخصی برای انجام پروژهها در نظر بگیرید.
بله لازم نیست؛ صبح زود از خواب بیدار شوید؛ هرچند خیلیها ترجیح میدهند کار را از صبح زود شروع کنند. انتخاب با شما است. اما بدون برنامه، کار به جایی نمیبرید.
8.اولین پروژه را محلی یا آنلاین پیدا کنید:
وقتی بعد از مدتی برای اولین مشتری مشغول به انجام کار هستید، دلسرد و نا امید نشوید. زیرا برای داشتن یک رزومه قوی و رسیدن به درآمد بالا نیاز به کسب تجربه و انجام پروژه های مختلف دارید. با مشاغل محلی در تماس باشید و به آنها توضیح دهید که چگونه شما میتوانید به سود آنها باشید از فضای سایت و صفحات خود برای فهماندن مهارت خود به کاربران استفاده کنید تا بتوانید به پروژه برسید.
قدرت دنیای اینترنت را دست کم نگیرید، از وب سایت هایی که به دنبال فریلنسر هستند چشم پوشی نکنید و در آنها اقدام به نام نویسی کنید. از سایت های فریلنسر، پونیشا، من کار تو، دیوار، جاب اینجا و کلی سایت دیگر غافل نشوید.
9. ارزش کارهای کوچک را درک کنید:
وقتی حرفه خود را به عنوان یک فریلنسر شروع میکنید، کارهای کوچک با در آمدهای پائین میتوانند بهترین بخت آزمایی شما باشند. فریلنسرهای قدیمی و باتجربه این مشاغل را نادیده میگیرند پس بهترین فرصت برای شما است که این کارهای کوچک را قبول کنید. مهم نیست چقدر کوچک هستند، همین ها برای شما نمونه کار میشوند و تجربه شما را بالاتر میبرند.
به عنوان مثال بازسازی طراحی یک سایت قدیمی، طراحی تک صفحه ای برای معرفی یک شرکت، ادمین یک وبسایت فروشگاهی و درج قیمت ها، همه اینها میتوانند تجربه شما را بالا ببرند و با چالش های مختلفی رو به رو شوید.
10.تعیین نرخ:
منصف باشید؛ مبلغی که برای انجام پروژهها در نظر میگیرد؛ باید با میزان زمان و مهارتی که برای انجام پروژه بهکار گرفتهاید، همخوانی داشته باشد. شاید در آغاز این کار چندان ساده به نظر نرسد. سری به صفحات فریلنسرها بزنید و قیمتهای پیشنهادی را ببینید. در پونیشا با خیل زیادی از دورکاران روبرو میشوید که قمیتهای متفاوتی را برای انجام پروژهها پیشنهاد میدهند.
قیمتهاییکه از سوی کارفرمایان درنظر گرفته شدهاست؛ سبک سنگین کنید. با درنظر گرفتن تمام جوانب، نرخ خود را تعیین کنید. در آغاز همکاری ارائه باکیفیتترین پروژهها، هدف اصلی شما خواهد بود.
هرچه باشد شما در حال یافتن جامعه مخاطبان خود هستید. به تدریج کارفرمایان توصیهنامهها و تشویقنامههایی را برای شما ارسال میکنند که سرمایه شما خواهندبود. با اتکا بر این سرمایه قیمتهای خود را افزایش دهید؛ اما گاهی هم باید از خودگذشتگی کنید!