رنک برین چیست؟
از جدیدترین و برترین الگوریتم های موتور جستجوی گوگل که بر مبنای هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) و یادگیری ماشینی (Machine Learning) ساخته شده، الگوریتم رنک برین (Google RankBrain Algorithm) است. رنک برین از پیچیده ترین الگوریتم های گوگل است و برای پایان دادن به فعالیت های سئو کلاه سیاه، سئو خاکستری و کلاسیک متولد شده و با نهایت هوشمندی خود به ما یادآور می شود که نیاز به تدوین استراتژی مناسب برای سئو سایت خود داریم، باید وب معنایی و تجربه کاربری را مد نظر قرار دهیم و تنها با اطلاعات مناسب، کامل، کاربردی و برطرف کردن نیاز کاربران است که می توانیم بر رقبای مان پیشی بگیریم.
وضعیت جست و جو قبل از الگوریتم رنک برین:
اگر مدت زیادی باشد که از اینترنت و گوگل استفاده می کنید حتماً زمانی را یادتان هست که عبارتی را در گوگل جستجو می کردید اما به شما صفحه ای را نشان میداد که اصلاً در مورد آن موضوع توضیح نداده بود و صرفاً چند تگ ساده در مورد آن موضوع در سایت قرار داده شده بود! آن وقت ها سئو در همین موارد خلاصه میشد و شما کافی بود از چند ترفند مثل استفاده از تگ، استفاده از meta keyword، لینک سازی خارجی زیاد و … استفاده کنید تا بتوانید براحتی در صدر نتایج جستجو قرار بگیرید (البته اون زمان هم هرکسی این موضوعات رو نمیدونست!). برای همین اتفاقات بود که شما وقتی کلمه ای را در گوگل جستجو میکردید با سایت هایی مواجه میشدید که اشتباه بود و دقیقاً آن چیزی نبود که شما بدنبال آن بودید.
الگوریتم رنک برین چه تاثیری بر صفحه جستجوی گوگل داشته؟
1- featured snippets
در برخی از جستجوها مشاهده میکنیم که در بالای صفحهی جستجو یک باکس محتوایی نمایش داده میشود که معمولاً پاسخ سؤال کاربر بهصورت لیست در آن وجود دارد. به این قابلیت featured snippet یا رتبه 0 گوگل گفته میشود.
2- People also search for
زمانیکه یکی از نتایج جستجو را انتخاب میکنید و پس از آن مجدد به همان صفحه از نتایج جستجو باز میگردید یک باکس مجزا در زیر آن صفحه نمایش داده میشود که عبارتهای مرتبط با موضوع جستجو شده توسط شما را نمایش میدهد.
در این حالت الگوریتم رنکبرین متوجه شده است که شما با مراجعه به آن صفحه پاسخ نهایی خود را دریافت نکردهاید و نیازمند جستجوهای دقیقتری هستید. در نتیجه براساس عبارتی که جستجو کرده بودید و صفحهای که انتخاب کردید گزینههای جدیدی را پیش روی شما قرار میدهد.
3- People also ask
در بسیاری از جستجوها که مفهوم آنها پرسش یک سوال است، یک باکس متفاوت به کاربران نمایش داده میشود که شامل جستجوهایی مرتبط با موضوع مورد نظر شماست. با انتخاب هر یک از آنها محتوایی کوتاه از پاسخ به همان سوال و یک لینک برای اطلاعات بیشتر نمایش داده میشود.
این بخش نیز با استفاده از الگوریتم رنکبرین و براساس جستجوهای دیگری که کاربران انجام دادهاند جمعآوری و نمایش داده میشود.
با توجه با الگوریتم رنک برین، وب مسترها باید چه مواردی را بهینه سازی نمایند؟
» به کار بستن تکنیک ها و استراتژی سئو کلاه سفید
» استفاده از کلمات کلیدی طولانی تر و سوالی برای رساندن مفهوم محتوا به موتور جستجوی گوگل تا نتایجی به صورت اسنیپت داشته باشیم.
» استراتژی تولید محتوای با کیفیت، کاربردی و کامل (بیش از 1500 کلمه) همراه با به کارگیری تگ های H1 تا H6 و در نتیجه افزایش نرخ کلیک (CTR) کاربر در صفحه نتایج جستجو
» کاهش بانس ریت (نرخ پرش) با به روز رسانی مطالب قدیمی، پیشنهاد هوشمندانه به مطالعه بهترین مطالب سایت و …
» بالا بردن میانگین زمان حضور کاربر در سایت و بهبود تعامل کاربر
» کامنت مارکتینگ و تشویق کاربر به درج نظر
» و در یک کلام؛ بدانیم کاربر سایت ما به دنبال چه چیزی می گردد تا آنرا در اختیار او قرار دهیم!
نتایج جستجو بعد از الگوریتم رنک برین (RankBrain)
اما الان چه اتفاقی برای نتایج جستجو افتاده؟ اخیراً هم جستجو ای انجام داده اید که به صفحات تبلیغات برخورد کنید؟! اگر برخورده باشید خیلی کم شده. همه ی این کار ها به لطف الگوریتم رنک برین (rank brain) اتفاق افتاده و باید از این الگوریتم ممنون باشیم. اما اینکه این اتفاقات چطور انجام شده و این الگوریتم اصلاً چطور کار میکنه رو در ادامه برای شما خواهم گفت تا بیشتر با این الگوریتم باهوش گوگل آشنا شوید.
رنک برین چه اطلاعاتی را بررسی و جمع آوری می کند؟
1- مفهوم گرایی و پاسخ گویی به سوالات کاربر:
اهمیت محتوای تولیدشده در سایتها بر هیچکس پوشیده نیست و شاید بهتر باشد که محتوای صفحه را بهعنوان مهمترین عامل مؤثر در سئو معرفی کنیم. با استفاده از تکنیکهای تولید محتوا و رعایت مفهوم گرایی در متن میتوان هر سایتی را به صدر نتایج جستجو رساند!
البته این نکته را فراموش نکنید که منظور ما، محتوای ارزشمند است، نه فراوانی یا تعداد محتوا! در فرایند تولید باید محتوایی بسازید که هدف محور باشد، پاسخگوی یک نیاز جدید باشد و یا حتی پاسخی کاملتر به نیازهای گذشته کاربر ارائه دهد. محتوای شما باید بهگونهای باشد که مخاطب را تحت تأثیر قرار داده و با ایجاد حس تعامل بازخوردهای مخاطب را دریافت کند. توجه الگوریتم رنکبرین بر چنین موضوعاتی است و رتبهبندی سایت شما تحت تأثیر این عوامل صورت میپذیرد.
2- فاکتورهای موثر بر رضایت کاربر پیش از ورود به صفحه:
علاوه بر کیفیت محتوا، فاکتورهای دیگری نیز برای تعیین میزان رضایت کاربر از محتوای صفحه مورد توجه قرار میگیرند. به عنوان مثال زمانی که کاربر با استفاده از تلفن همراه خود جستجویی را انجام میدهد گوگل تلاش میکند تا صفحاتی را به او پیشنهاد دهد که نمایش مناسبی در سایزهای کوچکتر داشته باشند. در نتیجه طراحی ریسپانسیو سایت یکی از فاکتورهای موثر بر رضایت کاربر از صفحه خواهد بود.
پیش از آنکه سایت شما به کاربر نمایش داده شود مواردی مانند سرعت لود صفحه، نمایش صحیح در موبایل و تبلت، رعایت استانداردهای کدنویسی و طراحی زیبا و کاربردی توسط گوگل بررسی خواهند شد.
3- بررسی میزان رضایت کاربر هنگام جستجو:
رنکبرین تلاش میکند تا در تمام مسیر، یعنی از آغاز جستجو تا رسیدن به پاسخ نهایی کاربر را همراهی کرده و براساس رفتار او نتایج جستجو را بهتر کند. در نتیجه یکی از فاکتورهای مهم میزان رضایت کاربر از نتایجی است که به او نمایش داده شده است.
در صفحه اول گوگل معمولا 10 سایت به کاربر پیشنهاد میشوند که با توجه به عنوان و توضیحات آنها تصمیم میگیرد کدامیک را انتخاب کند. میزان انتخاب یک سایت توسط کاربران را معمولا با فاکتوری به نام CTR تعیین میکنیم. در واقع CTR، تعداد کلیک بر روی هر نتیجه تقسیم بر تعداد کل جستجوهای انجام شده درآن عبارت است.
علاوه بر CTR، زمان حضور کاربر در سایت انتخاب شده (Dwell Time) و عبارتی که در بازگشت به گوگل جستجو میکند نیز توسط رنکبرین بررسی میشود. این فاکتورها نشاندهنده میزان رضایت کاربر از یک سایت خواهد بود.
شناسایی این عوامل و بهینهسازی سایت برای افزایش نرخ CTR و افزایش زمان حضور کاربر در صفحه میتواند تاثیر زیادی بر جایگاه شما در جستجوهای بعدی داشته باشد.
4- بررسی رضایت کاربران از محتوای صفحه به صورت دورهای:
یکی دیگر از روشهای تعیین رضایت کاربر از محتوای صفحه بررسی دورهای تغییرات انجام شده در آن است. به عنوان مثال اگر تعداد نظرات ثبت شده در یک صفحه زیاد باشد میتوان گفت کاربران از محتوای ارائه شده در آن رضایت داشتهاند و با آن صفحه ارتباط خوبی برقرار کردهاند.
در نتیجه الگوریتم رنکبرین به صورت دورهای صفحات اینترنت را بررسی کرده و میزان اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی، تعداد لینکهای خارجی به صفحه، نظرات درج شده از طرف کاربران و امتیازی که به محتوای آن دادهاند را بررسی میکند. هرچقدر تعامل کاربران با سایت شما بیشتر باشد شانس بیشتری برای کسب جایگاه در نتایج جستجو خواهید داشت.
5- عبارات استفاده شده برای لینکسازی داخلی و خارجی:
انکر تکست همان کلمه یا عبارتی است که برای ایجاد لینک میان دو صفحه از اینترنت از آن استفاده میکنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انوع و نحوه استفاده از آن میتوانید به مقاله انکر تکست چیست مراجعه نمایید.
یکی از روشهای گوگل برای درک موضوع صفحه، نحوه لینک دهی سایر صفحات اینترنتی به آن است. به عبارت دیگر زمانیکه سایت دیگری به صفحه شما با عبارت “خرید لپ تاپ” لینک میدهد به کاربر و البته گوگل اعلام میکند که موضوع این صفحه خرید لپ تاپ است. بسیاری از متخصصین سئو تلاش میکنند که لینکهای مختلفی را از سایتهای دیگر برای سایت خود ایجاد کنند ولی عموما تمرکز آنها استفاده از یک عبارت مشخص برای لینکسازی است.
همانطور که در نگارش محتوا باید به مفهوم گرایی و استفاده از عبارات همخانواده و هممعنی برای توصیف موضوع صفحه استفاده کنیم در لینکسازی نیز باید به این موارد توجه داشته باشیم. هرچقدر تنوع عبارات لینکشده به یک صفحه (با موضوع و مفهوم یکسان) بیشتر باشد شانس شما برای کسب جایگاه در نتایج جستجو افزایش خواهد یافت.
رویکرد خود را به استفاده از کلمات کلیدی طولانی تغییر دهید. با استفاده از چنین رویکردی و با استفاده از الگوریتم رنکبرین، گوگل به بهترین نحو ممکن متوجه موضوع و محتوای سایت شما میشود. همین موضوع باعث میشود تا بهمرور روی تک کلمهها نیز رتبه کسب کنید.
6- رعایت استانداردهای نگارشی و اصول سادهنویسی:
فاحشترین اشتباه نویسندگان و مدیرانِ بسیاری از سایتها این است که مقالات یا مطالبی بسیار پیچیده و یا ثقیل! مینویسند؛ گویی که هدف از تولید محتوا نوشتن متنی برای گوگل است و نه برای کاربر! همین موضوع باعث میشود که نتوانید جایگاه مناسبی را در رتبهبندی گوگل به دست بیاورید. با استفاده از الگوریتم مرغ مگسخوار و اضافه شدن الگوریتم رنکبرین به آن، گوگل بسیار هوشمندتر از گذشته شده است.
سعی کنید همواره تلاشتان بر این باشد تا مطالبی ساده و روان بنویسید تا حتی مبتدیترین کاربران نیز متوجه آن بشوند. نوشتههایی بدون غلطهای املایی و با بیان ساده خیلی زود در گوگل جایگاه میگیرند.
استفاده از تگهای H1 تا H6، انتخاب عنوآنهای مناسب، طولانی بودن محتوا (1500 کلمه و بیشتر)، استفاده از کلمات کلیدی در alt تصاویر، استفاده از زیر عنوان و شمارهگذاری، استفاده از ویدئو و اصلاح ایرادهای گرامری و نوشتاری همگی ازجمله مواردی است که توسط الگوریتم رنکبرین بررسی میشوند.