Adware چیست؟
Adware برنامه ای است که یکبار بر روی کامپیوتر شما نصب میشود و عادت های جستجوی اینترنتی شما را در اینترنت پیگیری میکند و pop-up های حاوی تبلیغاتی که مربوط به سایت ها و تاپیک هایی است که شما به آنها سر زده اید, را برای شما ارسال می کند.در حالی که به نظر میرسد که این نوع نرم افزار کاملا بی خطر و بی گناه است اما میتواند سرعت اینترنت و کارایی پردازنده را کم کند و باعث کند شدن سیستم شما شود.
چگونه adware روی سیستم افراد اثر می گذارد؟
اکثر اوقات هیچ نشانهای از حضور adware وجود ندارد. نه در منوی استارت کامپیوتر برنامهای را میبینید که نصب شده باشد و نه در سیستم خود برنامهای میبینید که جدید نصب شده باشد؛ بنابراین اصلاً از حضور adware آگاه نمیشوید.
دو راه اصلی وجود دارد که از طریق آن adware وارد کامپیوتر شما میشود:
» از طریق freeware یا shareware «
Freewareها همان نرمافزارهایی هستند که توسط سایتهای عادی و به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرند و shareware ها همان نرمافزارهایی هستند که از طریق آن میتوانید فایلها را به اشتراک بگذارید.
Adwareها اصولاً از طریق برخی از freeware ها یا shareware ها میتوانند به سیستم شما راه یابند.
» از طریق سایتهای آلوده «
بازدید از یک سایت آلوده میتواند منجر به نصب بدون اجازه adwareها بر روی کامپیوتر شما شود. به عنوان مثال کامپیوتر شما میتواند توسط یک مرورگر آسیبدیده و ناامن مورد نفوذ قرار گیرد و تروجانهایی که برای سرقت اطلاعات شما روی کامپیوتر نصب میشوند، میتوانند روی کامپیوتر شما نصب شوند. این adwareهایی که به این طریق استفاده میشوند، به اسم browser hijacker معروفند.
پیشنهاد مطالعه: معرفی و بررسی تبلیغات در گوگل ادوردز
از کجا بفهمیم که کامپیوترمان دارای Adware است؟
یک سری نشانه ها برای پی بردن به آن وجود دارد :
» pop-up های تبلیغاتی را به صورت مداوم دریافت می کنید.
» home page مرورگرتان به صورت مداوم تغییر می کند.
» کامپیوترتان نسبت به چندماه گذشته کند تر شده است.
» search barو toolbar های نا آشنا بر روی مرورگرتان ایجاد شده است.
با این حال که شما این search bar ها و toolbar های نا آشنا را پاک می کنید اما باز هم وجود دارند.
چگونه از ورود Adware جلوگیری کنیم؟
» برنامه ی مسدودکننده ی pop-up را نصب کنید.
» قبل از کلیک و دانلود لینک مطمین شوید که ناشر آن لینک را میشناسید و اطلاعات آن درست است.
» درباره ی وبسایت هایی که به طور مرتب به آنها سر می زنید محتاط باشید,مخصوصا آنهایی که دارای محتوای مشکوک یا غیرقانونی هستند.
» از منابع و همینطور آدرس ایمیلهای ناشناس فایلی را دانلود نکنید.
» پیوستهایی مثل (عکس,بازی,دعوتنامه های اینترنتی) را دانلود نکنید,مگر اینکه از طرف کسی باشد که شما می شناسید و به او اطمینان دارید.
» وقتی پنجره ی pop-up باز میشود آن را از تب ضربدر ببندید,به دلیل اینکه با کلیک روی yes یا Accpet ممکن است که نوعی اسپای ور را بر روی کامپیوتر خود دانلود کنید.
» موقعی که برنامه های رایگان را دانلود میکنید مثل نرم افزار,موزیک,ویدیو و دیگر موارد…دقت داشته باشید که چه نوع فایلی را واقعا دانلود میکنید .مثلا برنامه هایی هستند که agreement دارند و بدون اینکه آنها را با دقت بخوانیم فقط شرایط را قبول می کنیم(مثلاخودم چندخطو میخونم بعد بیخیال میشم و تاییدش میکنم :D).بسیاری از برنامه های معروف و محبوب کاربران حاوی اسپای ور هستند.
» Anti adware را نصب کنید تا به طور منظم سیستم را چک کند و ادورها را شناسایی کند.بعد از پاکسازی سیستم از ادورها کامپیوتر خود را ری استارت کنید و دوباره سیستم را اسکن کنید تا مطمین شوید که کاملا از وجود ادورها پاک شده است.بعضی از ادورها بسیار سخت هستند و قصد خارج شدن از سیستم را ندارند,به همین دلیل باید بیشتر از یکبار این کار را انجام دهید.
» با فایروال از سیستم خود محافظت کنید.
» هر برنامه ای ر از سایتی که به آن اعتماد ندارید و معتبر نیست دانلود نکنید.
» کنترل های Active x مستعد داشتن Spyware و دیگر malwareها هستند پس هرگز آن Active x هایی را که درخواست آنها را نداده بودید,نصب نکنید.